Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

İş Görüşmesi (Mülakat)

  1. Bize tecrübelerinden bahseder misin?

Bu soruda işe alım için adaylarının iş geçmişlerinin detaylı bir şekilde gözden geçirilmesi beklenir. Bu yüzden çalıştığın iş yerlerinin isimleri (staj da olabilir), ünvanlar, işe başlama ve ayrılma tarihleri gibi konuları açıklama konusunda hazırlık yap.

Ne kadar çok adayın önceki iş tecrübeleri sorulduğunda şaşırdıklarına inanamazsın. Bunlardan biri olma. Görüşmeden önce özgeçmişini gözden geçirerek hafızanı tazele ki daha önceki iş tecrübelerini detaylı ve açık bir şekilde anlatabilesin.

  1. Bize kendinden bahseder misin?

Bu soruda gerçekte senden öğrenilmek istenen başvurduğun işle eğitiminin, iş geçmişin ve profesyonel yeteneklerinin ne ölçüde uyuştuğudur. Mülakattan önce pozisyonun görev tanımını okuduğundan emin ol ve eğitiminde görev tanımı ile ilgili neleri yansıtabileceğini anlat. İş deneyimin varsa, geçmiş iş deneyimindeki benzer nitelikteki görevlerden ve başarılarından bahset.

İşe alım uzmanları bu soruda klişe lafları pek sevmezler, “Şirketinize artı değer katacağıma inanıyorum.”, “Çalışkan ve verimliyim, iletişim yeteneklerime güveniyorum.” gibi cümleler yerine görev tanımına uygun cümleler kur.

  1. Neden burada çalışmak istiyorsun?

Gerçekten bu işe uygun musun? Gerçekten bu şirkette kalmaya niyetin var mı yoksa bir görmek mi istedin? İşe alımcının gerçekte öğrenmek istediği konu bu.

Şirketin değerleri ve kendi değerlerinin ne ölçüde uyuştuğu, bu pozisyona neden oturduğunu çok güzel şekilde anlatmak gerek. Bu yüzden ev ödevini iyi yaparak şirket hakkında gerekli tüm bilgileri önceden edinmek ve ortak noktaları ve verilecek yanıtı önceden belirlemek faydalı olacaktır.

  1. Zayıf yönlerin var mı?

Asıl sorulmak istenen: Kendinin farkında mısın? Daha iyi olmak için çaba harcıyor musun?

Gerçek hayattan alıntı yaparak “ufak” bir zayıflığından ve sonra bunun üzerine çalışarak nasıl iyileştirdiğinden ve “öğrendiğinden” bahset. Örnek; kalabalık önünde gerçekten konuşurken kötüydün ve sonra bir kursa katılarak bu konuda kendini geliştirdin gibi…

  1. Neden bu iş için seni seçmeliyiz?

Bir işe alım uzmanı “Seni neden işe alalım?” sorusu sorduğunda işverene şirkete ne sunacağını anlatan kısa ve öz bir satış konuşması yapman gerekir.

Bu soruyu cevaplamanın en iyi yolu becerilerinle ve başarılarınla alakalı örnekler vererek pozisyon için en iyi aday olduğunu kanıtlamaktır. Niteliklerinle iş tanımını karşılaştırmak için birkaç dakikanı ayır ve aynı zamanda diğer pozisyonlardaki başarılarından da bahset. Olumlu ol ve şirkete olan ilgini yinele.

  1. 5 yıl içinde kendini nerede görüyorsun?

Asıl sorulmak istenen: “Başvurduğun pozisyon kariyer hedeflerine gerçekten uyuyor mu? Hakikaten uzun süreli bir kariyer hedefin var mı?”

Bu soruyu yanıtlamanın en iyi yolu pozisyondan ve şirketten bahsetmektir. Kesinlikle bilmiyorum gibi bir cevap verme. Özel hayatına da kesinlikle odaklanma; evlenmek istiyorum vs. 

Mülakatı yaptığın yöneticiye bu konu hakkında daha önce düşündüğün izlenimi ver. Cevap verirken başvurduğun pozisyon ve senin kariyer planın ile ilgili ortak noktaları ve kariyerine katabileceği artıları anlat. Ayrıca bu soru bir kaç ay sonra işi bırakıp bırakmayacağını da ölçmek için kullanıldığı için mümkün olduğu kadar canlı bir anlatımda fayda var.

  1. Seni en çok ne motive eder?

Buradaki asıl soru şu: Kendi kendine doğru düzgün çalışıyor musun, yoksa seni birileri sürekli dürtmeli mi?

Yine sağlam tuzak sorulardan biri ile karşı karşıyasın. İdeal bir çalışan kendi kendine motive olur, yöneticisinin, onun bunun kendisini kastırmasına ihtiyaç duymaz. Sen de ideal bir çalışan olarak belirli bir hedefin olduğunda motive olduğunu, kendini ve yeteneklerini geliştirmenin seni motive ettiğini söyle.

  1. Maaş beklentin nedir?

Ücretle ilgili konuşmaya başlamadan önce pozisyonunun değerini bilmen gerekir. Maaşları araştırmak için vakit harca. Bu sayede değerinin ne kadar olduğunu öğrenebilirsin. Ne kadar kazanabileceğini öğrendikten sonra bu rakamı nasıl elde edebileceğini de düşünmen gerekir. Sabırlı olman gerektiğini unutma!

Maaş beklentin sorulduğunda pozisyona göre değişeceğini söyle. Veya sorumlulukların ve işin zorlukları hakkında daha fazla bilgi almak istediğini söyle.

Bir diğer seçenekte daha önce yaptığın maaş araştırmalarına bağlı olarak maaş aralığı sunmaktır. Teklifi aldıktan sonra anında kabul veya reddetmek zorunda değilsin. “Biraz düşünmeye ihtiyacım var” demen orijinal teklifi yükseltmene yardımcı olur.

  1. En büyük başarın nedir?

Bu tür sorulara cevap vermenin en iyi yolu başvurduğun iş pozisyonuyla uyumlu olabilecek başarılarından bahsetmektir. Özgeçmişini ve iş ilanını yeniden gözden geçir. En iyi eşleşmeyi bul ve şirket için faydalı olacağını göstermek için bu eşleşmeyi kullan.

Başarılarınla ilgili bir soru sorulduğunda bir önceki işinde ya da yaptığın stajda neler başardığınla ilgili spesifik bir problemi nasıl çözdüğünden bir örnek verebilirsin.

  1. En büyük başarısızlığın nedir?

Bu soruda öğrenilmek istenen senin farkındalığın, kendini bilmendir. Herhangi bir başarısızlığım olmadı gibi bir cevap verme. Mülakat öncesinde mutlaka bir yanıt hazırla. Olumsuz bir yanıtı var gibi görünen bu soruya uygun bir yanıt vermek, aslında senin tecrübe kazandığını göstermen için önemli bir fırsat.

Örneğin; teslim tarihi olan bir proje üzerinde çalıştıysan görüşmeciye işi teslim tarihinde teslim etmek için iş yoğunluğunu ve zaman çizelgesini nasıl ayarladığını anlat. Aynı zamanda başarısızlığa neden olan şeyin ne olduğunu ve bir daha aynı olayın yaşanmaması için ne gibi önlemler aldığından bahset. Bu sayede görüşmeci üzerinde olumsuz bir etki bırakmamış olursun.

  1. Karşılaştığın en büyük zorluklar ve problemler nelerdi?

“Vermek zorunda olduğun en zorlu kararlar neydi?” veya “Yaşadığın zorlu olaylardan ve/veya projelerden ve bunların üstesinden nasıl geldiğinden bahsedin?” gibi soruların doğru veya yanlış cevapları yoktur. Belirli durumların üstesinden nasıl geldiğini anlamak amacıyla tasarlanmış davranışsal mülakat soruları vardır.

Mülakat esnasında “Bu zorluklar ve problemlerle nasıl başa çıktın?” sorusu sorulursa üstesinden geldiğin zorlu durumlarla ilgili örnekler anlatman gerekir. Sorunu nasıl araştırdığını ve çözümler bulmak için neler yaptığını anlat.

Arkasında mantık olan bu tür sorular geçmişte nasıl davrandığına bağlı olarak gelecekte neler yapacağını anlamaya yönelik olarak sorulur.

  1. En güçlü yönlerin nelerdir?

''En güçlü yönlerin nelerdir?” sorusu en basit mülakat sorularından biridir. Güçlü yönlerinle ilgili bir soru sorulduğunda başvurduğun pozisyonla alakalı özelliklerinden bahsetmen önemlidir.

Bu tarz bir soruyu cevaplamanın en iyi yolu başvurduğun pozisyonla doğrudan alakası olan becerilerinden ve deneyimlerinden bahsetmektir.

  1. Bu işi neden istiyorsun?

Neden bu işi istiyorsun? Bu soruya cevap vermek için mutlaka hazırlık yapmalısın.

Unutma ki başvurduğun iş pozisyonuna ve özel koşullarına bağlı olarak cevaplarını düzenlemen gerekmektedir.

''Bu işi istiyorum çünkü…'' şeklinde başlayabilirsin. Devamında şirketin öne çıkan özellikleri ve hedefleri ile senin sahip olduğun yetkinliklerin ne denli birbiri ile örtüştüğünü belirtmelisin.